Jak se vybírá správný rám pro horské kolo?

Výběr správného rámu pro horské kolo je klíčovým krokem při sestavování nebo zakoupení kola. Zde jsou některé faktory, které byste měli zvážit při výběru rámu:

1. Velikost rámu: Nejdůležitějším faktorem je správná velikost rámu pro vaši výšku a délku nohou. Existují různé velikosti rámu k dispozici a je důležité najít ten, který vám poskytuje správnou geometrii a pohodlí při jízdě. Zkušení cyklisté mohou mít preference pro delší nebo kratší rámy v závislosti na jejich stylu jízdy.

2. Typ zavěšení: Rozhodněte se, zda chcete hardtail (s předním zavěšením) nebo full-suspension (s předním a zadním zavěšením). Každý typ má své výhody a nevýhody, a záleží na vašich preferencích a plánovaném typu jízdy.

3. Materiál rámu: Horské kola jsou obvykle k dispozici s rámy vyrobenými z hliníku, uhlíkových vláken nebo oceli. Každý materiál má své vlastnosti týkající se hmotnosti, tuhosti, odolnosti a ceny. Vyberte materiál, který nejlépe odpovídá vašim potřebám a rozpočtu.

4. Geometrie rámu: Zvažte geometrii rámu, která ovlivňuje polohu těla při jízdě, stabilitu, ovladatelnost a reakci kola na různé podmínky terénu. Některé kola mají agresivnější geometrii pro sjezdy a extrémní terén, zatímco jiné mají pohodlnější geometrii pro dlouhé výlety.

5. Přenos síly: Zkontrolujte konstrukci rámu a zadní stavbu, abyste zajistili dobrý přenos síly při šlapání do pedálů. Rám by měl být dostatečně tuhý a odolný, aby lépe reagoval na šlapání a maximalizoval účinnost jízdy.

6. Kompatibilita s komponenty: Ujistěte se, že rám je kompatibilní s ostatními komponenty, které plánujete použít na kolu, jako jsou vidlice, tlumič, brzdy a převody.

Je důležité si vyzkoušet různé rámy a získat odbornou pomoc od prodejce, aby se ujistil, že vybíráte rámovou velikost a typ, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím.